Bratislavské makovníky

450 g polohrubé mouky, 70 g sádla, 80 g másla, 10 g droždí, 1 dl mléka, 50 g práškového cukru, 2 žloutky, trošku soli, kůra z ½ citronu

V mouce rozdrobíme máslo a sádlo. Droždí a práškový cukr rozpustíme v mléce a ihned přilijeme do mouky. Přidáme žloutky, sůl, strouhanou citronovou kůru a vypracujeme těsto. Odložíme je na studené místo a necháme je asi 3 hodiny odpočinout. Potom těsto rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme koláček. Na pomoučeném vále každý koláček rozválíme, naplníme makovou nádivkou, svineme a položíme na vymaštěný plech. Na plechu zformujeme těsto do tvaru podkovy a necháme ještě ½ hodiny na teplém místě nakynout. Podkovy potřeme žloutkem a ještě na chvíli je odložíme na studené místo. Potom je při mírném ohni upečeme a vychladlé posypeme práškovým cukrem.

Maková nádivka
300 g máku, 230 g práškového cukru, 2 ¼ dl mléka, citronová kůra, 3 hřebíčky, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g hrozinek
Do mléka přidáme cukr a uvedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme mletý mák, strouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, vanilkový cukr a hrozinky. Nádivku málo povaříme, odstavíme a necháme vychladnout.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + 2 =