Bystrický dort

150 g oříšků, 5 vajec, 140 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Oříšky vložíme do teplé trouby a pražíme je tak dlouho, až se dají loupat. Potom je vložíme do čistého ubrousku, třením je oloupeme a nakonec umeleme. Žloutky s práškovým a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme s mletými oříšky ke žloutkům. Takto připravené těsto nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme. Upečený a vychladlý dort v polovině překrojíme, naplníme nádivkou a spojíme. Nádivkou potřeme i povrch a boky. Dort ozdobíme loupanými oříšky a šlehačkou.

Oříšková nádivka
150 g másla, 150 g práškového cukru, 100 g loupaných oříšků
Máslo s práškovým cukrem vymícháme do pěny, přidáme loupané mleté oříšky a zamícháme.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 1 =